Studijní stáž maturantů ve výrobním družstvu Obzor Zlín

Studijní stáž maturantů ve výrobním družstvu Obzor ZlínBěhem posledního maturitního ročníku žáků Zpracovatelského oboru SPŠ polytechnické-COP  Zlín, ve specializaci Plastikářské technologie, provádí maturanti ve svých hodinách praxí studijní stáže ve vybraných plastikářských a gumárenských firmách, takřka po celé Moravě. Koncentrace těchto rozhodujících firem z hlediska produkce a jejich postavení je zde totiž opravdu značná.

Studijní stáže mají mimo jiné za úkol poznání používaných technologií přímo u výrobců a průmyslových partnerů školy v jejich provozech za plného chodu tak, aby si žáci tyto poznatky osvojili a doplnili své teoretické znalosti a současně si udělali i představu o firmách samotných. Zvláště cenné jsou studijní stáže, umožňující poznání z prostředí, které je spojeno se zvláštnostmi a ojedinělostí výroby a používaných technologií, které jsou na špičkové úrovni nebo využívají neobvyklých (patentových) řešení. Podstatnou stránkou těchto studijních stáží je i odborný výklad a doprovod příslušných odborníků, specialistů partnerských firem, kteří se při výkladu a předvádění technologií, technik a strojního zařízení právě věnují maturantům.

Nebylo tomu jinak ani ve výrobním družstvu Obzor, které umožnilo tento kontakt se svou výrobou a používanými technologiemi ve prospěch našich maturantů. V úvodu stáže nás přivítal výrobně obchodní náměstek pan Radek Číž, který v krátkosti představil družstvo a jeho různorodou náplň a i jeho historii. Na oplátku byla představena naše škola se zaměřením na Zpracovatelský obor a podporou výuky praxí i prostřednictvím projektu „Zavedení nových praxí„ financovaného ESF a státní dotací. Pan Číž projevil zájem o podporu takovýchto výuk a při výuce v případném novém zaměření „Seřizovač vstřikovacích strojů“ nabídl pomoc při realizaci na jejich pracovišti.

Studijní stáž proběhla ve dnech 4. a 5. ledna 2012 převážně na pracovišti vstřikování a letmo na úseku výroby tvářecích forem, kde nás provázel vedoucí nástrojárny pan Vladimír Karlík.

Na úseku vstřikování vévodil nadšený a zapálený výklad vedoucího pana inženýra Jaroslava Hlavinky, který žákům s nesmírnou trpělivostí a péčí předával praktické poznatky a zkušenosti, zejména z této technologie, které nemůže mít ani odborný učitel, včetně rad do jejich budoucí  profesní praxe.

Je nasnadě, že takovéto studijní stáže, viz doložený protokol, mohou jen obohatit maturanty o nové poznatky, které by jen stěží získali během teoretické výuky a připravit je tak po odborné stránce blíže k reálné průmyslové výrobě tohoto oboru a zvýšit jim možnost uplatnění se na trhu práce po skončení tohoto maturitního oboru.

Studijní stáž maturantů ve výrobním družstvu Obzor Zlín

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /pub/spspzlwa/spspzlin.cz/web/novepraxe/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Komentáře nejsou povoleny.