Studijní stáž maturantů ve Spur a.s. a Compuplast s.r.o

Během posledního maturitního ročníku žáků Zpracovatelského oboru SPŠ polytechnické-COP Zlín, ve specializaci Plastikářské technologie, provádí maturanti ve svých hodinách praxí studijní stáže ve vybraných plastikářských a gumárenských firmách, takřka po celé Moravě. Koncentrace těchto rozhodujících firem z hlediska produkce a jejich postavení je zde totiž opravdu značná.

Studijní stáže mají mimo jiné za úkol poznání používaných technologií přímo u výrobců a průmyslových partnerů školy v jejich provozech za plného chodu tak, aby si žáci tyto poznatky osvojili a doplnili své teoretické znalosti a současně si udělali i představu o firmách samotných. Zvláště cenné jsou studijní stáže, umožňující poznání z prostředí, které je spojeno se zvláštnostmi a ojedinělostí výroby a používaných technologií, které jsou na špičkové úrovni nebo využívají neobvyklých (patentových) řešení. Podstatnou stránkou těchto studijních stáží je i odborný výklad a doprovod příslušných odborníků, specialistů partnerských firem, kteří se při výkladu a předvádění technologií, technik a strojního zařízení právě věnují maturantům.
Jednou z tradičních firem, která umožňuje tento kontakt se svou výrobou a používanými technologiemi ve prospěch našich maturantů je i firma SPUR a.s., ve které již tradičně mohli naši maturanti shlédnout za doprovodu technologů výrobu lehčených vytlačovaných plastových obalů, jako jsou Tubex, bublinkové fólie, plastová kartonáž (dutinkové desky), vytlačované PETP desky a především návštěva výzkumného střediska zabývajícího se výrobou nanovláken elektrostatickým zvlákňováním z roztoků.
Studijní stáž proběhla ve dnech 19.10. a 20.10. 2011 a byla završena ve firmě Compuplast s.r.o., která se zabývá především vývojem a výrobou zařízení a příslušenství a jejich dodávkami pro vytlačování plastů. Mimo grafických ukázek konstrukce vytlačovacích nástrojů v programu Solid Edge a souvisejícího výkladu s praktickými předvedenými vzorky, žáci mohli shlédnout i skutečné zařízení, které se nacházelo přímo v provozu partnerské firmy Spur.
Je nasnadě, že takovéto studijní stáže mohou jen obohatit maturanty o nové poznatky, které by jen stěží získali během teoretické výuky a připravit je tak po odborné stránce blíže k reálné průmyslové výrobě tohoto oboru a zvýšit jim možnost uplatnění se na trhu práce po skončení tohoto maturitního oboru.

Protokol z této praxe ke stažení zde.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /pub/spspzlwa/spspzlin.cz/web/novepraxe/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Komentáře nejsou povoleny.